Indonesische kipsaté

Je hebt nodig:

  • 250 ml ketjap manis
  • 1 rode peper (zaad verwijderen) gesnipperd
  • sap van 2 limoenen
  • 3 gesnipperde sjalotjes
  • 4 fijn gesnipperde knoflookteentjes
  • 1 theelepel gemberpoeder of 2 cm vers geraspte gember
  • (zee)zout
  • mespunt bruine basterdsuiker

 

Bereiding:

Doe de gesnipperde rode peper, sjalotjes en de knoflookteentjes in een RVS schaal. Voeg de limoensap en de ketjap manis toe. Roer dit doorelkaar en voeg bruine basterdsuiker en gemberpoeder naar smaak toe. Eventueel verdunnen met een beetje water.

De marinade is nu klaar voor gebruik. Ik gebruik zelf altijd kip voor saté omdat dit lekker mager is maar je kunt natuurlijk ook varkensvlees gebruiken.  Doe het vlees in een schaal en voeg ongeveer de helft van de marinade toe. Schep het vlees om en om met de marinade zodat alles bedekt is. Laat dit vervolgens minstens een uur in de koelkast intrekken. Liefst nog langer want zo trekt de smaak lekker in het vlees.

 

Tip: de andere helft van de marinade kun je enkele dagen afgesloten in de koelkast bewaren.

 

Lekker met zelfgemaakte pindasaus, gebakken aardappeltjes of rijst.

Eet smakelijk.