Verse plaatpizza
Je hebt nodig:
Voor de bodem:
- 500 gram bloem
- zakje gedroogde gist a 7 gram
- 2 theelepels zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 350 ml lauwwater
Voor de pizzasaus:
- een blik gepelde tomatenpuree
- 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de garnering:
- Geraspte kaas
- Salami/ham
- Uienringen
- Garnalen, tonijn, etc voor de visliefhebber
- Cherrytomaatjes
- Champignons
- Parmaham
- En wat je zelf maar lekker vindt natuurlijk
Bereiding:
Zeef boven een grote kom de bloem. Schud de zeef heen en weer, zodat de bloem door de zeef valt. Schud de gist boven de kom leeg en schep met een vork gelijkmatig door de gezeefde bloem. Strooi het zout over de bloem. Maak met een vuist of de bolle kant van een lepel een diep kuiltje in de bloem en giet hierin de olijfolie en het lauwe water. Meng met één hand vanuit het kuiltje met ronddraaiende beweging de olie en het water door de bloem, tot er een samenhangend deeg ontstaat. Voeg wat water toe indien nodig.
Strooi wat bloem over je aanrecht uit en leg de deegbal erop. Kneed het deeg door en duw telkens met de handpalm plat, zodat het na ca. 10 min. soepel, glanzend en elastisch is. Vet een kom in met olie en leg de deegbal erin. Dek de kom af met een natgemaakte theedoek. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg minstens 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
Nu kun je de pizzasaus maken: doe de gepelde tomaten in een pan en pureer deze met een staafmixer (zie hier hoe je dit kunt doen zonder spatten). Voeg als laatste de Italiaanse kruiden en de olijfolie toe en meng dit goed door. Nu is de pizzasaus klaar. Zo simpel kan het zijn!
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Leg bakpapier op je aanrecht (zo groot als je bakplaat) en strooi hier wat bloem op. Verdeel nu de deegbal in 2 porties. Leg 1 portie van het deeg op het midden van het bakpapier en rol het deel nu uit met een deegroller (ik gebruik altijd een glas), net zolang tot het bakpapier bedekt is met deeg. Maak de randen iets dikker zodat je straks een mooie rand hebt.
Nu komt het leukste gedeelte: schep met een juslepel pizzasaus op de pizzabodem en verdeel dit met de achterkant met draaiende bewegingen vanuit het midden over de bodem. Pas op: maak de bodem niet te nat. Je wil wel een krokante bodem! Nu kun je de bodem beleggen!
De belegde pizza kan nu 10 - 12 minuten in de oven.
Tip: beleg eens een pizzabodem met saus, Mozzarella, ui en cherrytomaatjes. Nadat je pizza in de oven is geweest beleg je hem met Parmaham en Rucola. Echt heerlijk met een glas koude witte wijn!
Eet smakelijk!
Bron: www.ah.nl en www.uitpaulineskeuken.nl